ΑΞΙΟΘΕΤΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΛΟ - Oasis Apartments | Tolo Argolis
 

ΑΞΙΟΘΕΤΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΛΟ

ξενοδοχεια τολο αργολίδας oasis-apartments.gr

ΑΞΙΟΘΕΤΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΛΟ

Η αρχαία ακρόπολη της Ασίνης υψώνεται στην κορυφή απόκρημνου λόφου στην άκρη της θάλασσας, περίπου ένα χλμ πριν από το Τολό. Με έντονη ζωή από τα πρώτα χρόνια της Εποχής του Χαλκού -όπως έδειξαν τα ευρήματα των ανασκαφών- έφτασε σε ακμή στα Μυκηναϊκά, Πρωτογεωμετρικά και Γεωμετρικά Χρόνια. Την αρχαία πόλη μνημονεύει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, ενώ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη για ένα από τα αισθαντικότερα ποιήματά του. Σήμερα διακρίνονται ίχνη προϊστορικού οικισμού, τμήματα από την επιβλητική περίβολο πολυγωνικής δομής της ακρόπολης, καθώς και πύργοι ελληνιστικοί που διατηρούν τις μεσαιωνικές τους επισκευές. Σε ύψωμα απέναντι από την ακρόπολη έχουν ανασκαφεί μυκηναϊκοί, ελληνιστικοί, ρωμαϊκοί τάφοι.
Τα ξωκλήσια, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, 16ου αι., βορειοδυτικά της Ασίνης, και του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή λόφου κοντά.
Η αρχοντική πέτρινη κατοικία, ο πύργος του Αγά ή Πυργόσπιτο της Κάντιας δεσπόζει και είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα που παραμένουν ανέπαφα από τον χρόνο στην περιοχή.

Ο λόφος “Ελεούσα” όπου τα ίχνη των προγενέστερων χρόνων υπάρχουν ακόμη αφού εκεί βρίσκονται τα ερείπια της Ακρόπολης της Κάντιας από την Μυκηναϊκή εποχή.
Ο Πύργος Σημάτων (Φρυκτωρία) του 7ου αι. π.Χ., τον οποίο συναντάει κανείς καθώς μπαίνει στα Ίρια στα αριστερά του. Ο πύργος διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση έως σήμερα. Χρησίμευε στην επικοινωνία με άλλους παρόμοιους Πύργους ώστε να ειδοποιούν με σήματα καπνού την ημέρα και σήματα φωτιάς την νύχτα την Αρχ. Ασίνη και τις Μυκήνες για τυχόν επιδρομές εχθρών.
Επίσης:
Αξίζει να κάνετε μια βαρκάδα στα δυο μικρά νησάκια που βρίσκονται στο εσωτερικό του κόλπου του Τολού. Στο νησάκι Ρόμβη σώζονται τμήματα από τα τείχη μεσαιωνικού κάστρου, ενώ στο νησάκι Δασκαλιό παλαιότερα λειτουργούσε ιεροδιδασκαλείο.
Το Τολό, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για την γνωριμία σας με τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία της Αργολίδας (Άργος, Μυκήνες, Επίδαυρος, Αρχαία Ασίνη, Ναύπλιο).
Επίσης, την καλοκαιρινή περίοδο πραγματοποιούνται τακτικά δρομολόγια με μικρά πλοία προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού Κόλπου (Ύδρα, Σπέτσες και Πόρο).
Λιοντάρι των Βαυαρών
Μεταξύ της εκκλησίας των Αγίων Πάντων και του σημερινού νεκροταφείου της πόλης, συναντά κανείς, στην οδό Μιχαήλ Ιατρού, ένα εξαιρετικής τέχνης γλυπτό μνημείο και από τα σημαντικότερα του 19ου αιώνα στην Ελλάδα, γνωστό ως το Λιοντάρι των Βαυαρών, που χρονολογείται το 1840 με 1841.
Το λιοντάρι, που έχει αποδοθεί σε μνημειακή κλίμακα με λάξευση στον βράχο, παριστάνεται να κοιμάται. Γλύπτης του όμορφου αυτού μνημείου είναι ο Γερμανός Κρίστιαν Ζίγκελ, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος καθηγητής γλυπτικής στο Πολυτεχνείο της Αθήνας. Πρότυπο για το έργο του Ζίγκελ υπήρξε το Λιοντάρι της Λουκέρνης του διάσημου Δανού γλύπτη Μπέρτελ Τόρβαλντσεν.
Κάτω από το λιοντάρι των Βαυαρών υπάρχει γερμανική επιγραφή χαραγμένη στο βράχο, από την οποία πληροφορούμαστε ότι το μνημείο παραγγέλθηκε από τον βασιλιά της Βαυαρίας, Λουδοβίκο, πατέρα του πρώτου βασιλιά των Ελλήνων, Όθωνα, στη μνήμη των Βαυαρών στρατιωτών που ανήκαν στην ακολουθία του Όθωνα και είχαν πεθάνει από επιδημία τύμφου στο Ναύπλιο κατά τα έτη 1833 και 1834. Οι Βαυαροί είχαν ενταφιαστεί στο κοντινό νεκροταφείο των Αγιών Πάντων και σε περιοχή βορειοανατολικά της Ευαγγελίστριας που είχε μείνει γνωστή ως βαυαρικά μνήματα. Αργότερα, τα οστά τους εναποτέθηκαν στην κρύπτη της Καθολικής Εκκλησίας του Ναυπλίου.
Σήμερα, ο χώρος μπροστά από τον Λέοντα των βαυαρών έχει διαμορφωθεί σε μικρό πάρκο με παγκάκια και προσφέρεται για μια μικρή ανάπαυλα κατά την περιήγηση στο τμήμα αυτό της πόλης.
Οικία Άρμανσμπεργκ
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αρχοντικά σπίτια της οθωνικής περιόδου στο Ναύπλιο. Το κτίριο χρονολογείται από την περίοδο της Δεύτερης Ενετοκρατίας, όμως το 1831 ανακατασκευάσθηκε και προστέθηκε σε αυτό δεύτερος όροφος.
Στο σπίτι αυτό έζησε ο πρόεδρος της Αντιβασιλείας, κόμης Γιόζεφ Λούντβιχ φον Άρμανσπεργκ, κατά τα έτη 1833 και 1834. Ο Άρμανσπεργκ υπήρξε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, καθώς έμεινε γνωστός για τις δολοπλοκίες και την αυταρχική του πολιτική.
Το σπίτι του ήταν, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, ένα από τα μεγαλύτερα της πόλης και η εσωτερική του διακόσμηση δεν υπολειπόταν σε τίποτε από τα μεγάλα σπίτια της Ευρώπης. Εδώ λάμβαναν συχνά χώρα δεξιώσεις και χοροεσπερίδες με τη σπάνια, για την εποχή, μουσική υπόκρουση του πιάνου.
Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου
Το Μουσείο Ναυπλίου στεγάζεται, μέσα στο επιβλητικό τριώροφο οικοδόμημα της πλατείας Συντάγματος. Στην πλούσια συλλογή του περιλαμβάνει εκθέματα από την Πρωτοελλαδική έως την Μυκηναϊκή εποχή και τους ιστορικούς χρόνους, αλλά και ευρήματα από προϊστορικούς οικισμούς της περιοχής.
Χτίστηκε στα χρόνια της δεύτερης Ενετοκρατίας (1686-1715) και συγκεκριμένα το 1713 κατά την διάρκεια της εξουσίας του Agostino Sagredo. Από τους Ενετούς χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας και αποθήκη του ναυτικού.
Μπούρτζι
Το Μπούρτζι αποτελεί το σύμβολο της πόλης του Ναυπλίου.
Το μικρό φρούριο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Το Μπούρτζι, όπως και πολλά άλλα οικοδομήματα στο Ναύπλιο κτίσθηκε από τους Ενετούς μεταξύ το 1471 και κατ άλλους το 1473. Αποτελείται από ένα ψηλό οκταγωνικό πύργο, που πλαισιώνεται από χαμηλούς ημικυκλικούς πύργους για τα κανόνια στα ανατολικά και στα δυτικά του. Μια κινητή αλυσίδα έφραζε την είσοδο του όρμου και το Porto Cadena -το Λιμάνι της Αλυσίδας – μετατρεπόταν σε ασφαλές αγκυροβόλιο.
Ενώ οι Τούρκοι είχαν ρίξει πέτρες γύρω στο νησάκι, για να εμποδίζουν την προσέγγιση μεγάλων πλοίων και είχαν κατασκευάσει μόλο από το Μπούρτζι μέχρι το σημείο που ονομάζεται Πενταδέλφια με άνοιγμα στη μέση. Αργότερα έγινε τόπος διαμονής των δημίων των θανατοποινιτών του Παλαμηδιού. Μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς θα αποτελέσει τον τόπο φιλοξενίας της ελληνικής κυβέρνησης.
Παλαμήδι
Την ιδέα να οχυρωθεί το Παλαμήδι την είχαν κατά σειρά ο Morosini, o Corner και ο Grimani. Τα σχέδια έγιναν τελικά από τον Grimani, αλλά το έργο ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα από τον Agostino Sagredo. Όλο το συγκρότημα αποτελείται από οκτώ προμαχώνες που συνδέονται με τείχη και επικοινωνούν μεταξύ τους. Το φρούριο συγκοινωνούσε με την πόλη από δύο δρόμους, ο ένας ήταν θολωτός καλυμμένος με αψιδωτή οροφή και αντικαταστάθηκε αργότερα από μια κλιμακωτή άνοδο με 857 σκαλοπάτια.
Τα οχυρωματικά έργα του Παλαμηδιού τελείωσαν μέσα σε τρία χρόνια (1711-1714). Ήταν το τελευταίο σημαντικό επίτευγμα στη μακρόχρονη ιστορία της Ενετοκρατίας. Ένα χρόνο μετά, το 1715 οι Τούρκοι με 100.000 στρατό μπήκαν στην Πελοπόννησο και κατέλαβαν το Παλαμήδι και την Ακροναυπλία.
Το Παλαμήδι χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς σαν φυλακή βαρυποινιτών καταδίκων. Εκεί είχε φυλακισθεί και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Μουσείο Κωτσιομύτη – Φυσικής Ιστορίας
Στο Μουσείο ο κάθε επισκέπτης του έχει τη δυνατότητα να περιέλθει και να μελετήσει πίνακες που απεικονίζουν και αποδίδουν εύληπτα τη θεωρία της εξέλιξης της ζωής πάνω στη Γη, από 570.000.000 χρόνια πριν μέχρι σήμερα.
Στις προθήκες των απολιθωμάτων του Μουσείου, εκτίθενται εκτός από την τεράστια συλλογή αμμωνιτών της Επιδαύρου(τριαδικής περιόδου, φάσεων «Κάρνιο 235.000.000, Λαδίνιο 239.000.000 και Ανίσιο,241.000.000χρόνια πριν») και αμμωνίτες από άλλα μέρη του κόσμου, όπως Μαρόκο, Μαδαγασκάρη, Γαλλία, κ.λ.π.
Πληροφορίες στη διεύθυνση: www.museum-kotsiomitis.gr
Λ. ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ 27
ΛΥΓΟΥΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ
21052
Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου
Το Δημοτικό Θέατρο του Ναυπλίου βρίσκεται στη διαύθυνση Βασ.Κωνσταντίνου 34, Ναύπλιο Αργολίδας και τα στοιχεία επικοινωνίας είναι +30 2752023830 ή +30 2752028607.
Τα Υπαγόμενα Τμήματα τα οποία έχουν ως στόχο, αρμοδιότητα και σκοπό την προαγωγή και διάδοση του θεάτρου και την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής μας δημιουργούν παραστάσεις με Θεατρικό τμήμα, λειτουργούν Θεατρικά σεμινάρια με αφήγηση και κίνηση.
Ακροναυπλία
Η βραχώδης χερσόνησος της Ακροναυπλίας αποτελούσε τον περιτειχισμένο οικισμό του Ναυπλίου από την αρχαιότητα έως και τα τέλη του 15ου αιώνα.
Τα τείχη της Ακροναυπλίας μαρτυρούν την πλούσια ιστορία της, την οποία ομολογουμένως είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς λόγω της μακραίωνης συνεχούς κατοίκησής της. Η σημερινή μορφή του κάστρου, αν και αρκετά αλλοιωμένη από τις σύγχρονες επεμβάσεις, αποκρυσταλλώθηκε κυρίως στις περιόδους της Φραγκοκρατίας και της Πρώτης Ενετοκρατίας από τον 13ο έως τον 16ο αιώνα.
Σήμερα μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Κάστρο της Ακροναυπλίας είτε ανηφορίζοντας ανατολικά του Πάρκου του Σταϊκόπουλου και από την πλατεία Αρβανιτιάς είτε από τη δρομόσκαλα της Καθολικής Εκκλησίας και την πύλη του Κάστρου των Τόρων. Ας σημειωθεί ότι η διαμόρφωση των τριών εσωτερικών περιβόλων της Ακροναυπλίας φαίνεται καλύτερα από το Παλαμήδι.
Αρχαία Ακρόπολη Ασίνης
Η αρχαία ακρόπολη της Ασίνης υψώνεται στην κορυφή απόκρημνου λόφου στην άκρη της θάλασσας, περίπου ένα χλμ πριν από το Τολό. Με έντονη ζωή από τα πρώτα χρόνια της Εποχής του Χαλκού – όπως έδειξαν τα ευρήματα των ανασκαφών – έφτασε σε ακμή στα Μυκηναϊκά, Πρωτογεωμετρικά και Γεωμετρικά Χρόνια. Την αρχαία πόλη μνημονεύει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, ενώ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη για ένα από τα αισθαντικότερα ποιήματά του. Σήμερα διακρίνονται ίχνη προϊστορικού οικισμού, τμήματα από την επιβλητική περίβολο πολυγωνικής δομής της ακρόπολης, καθώς και πύργοι ελληνιστικοί που διατηρούν τις μεσαιωνικές τους επισκευές. Σε ύψωμα απέναντι από την ακρόπολη έχουν ανασκαφεί μυκηναϊκοί, ελληνιστικοί, ρωμαϊκοί τάφοι.
Τριανόν
Ενα ακόμη κτίριο με ιστορική σημασία και προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του Ναυπλίου είναι το “Τριανόν”.
Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν τζαμί, ενώ κατά τη δεύτερη περίοδο της Ενετοκρατίας φιλοξένησε φραγκισκανούς μοναχούς, καπουτσίνους και λειτούργησε ως καθολικός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Αντώνιο. Το 1826 φιλοξένησε τους μαθητές του Α’ Αλληλοδιδακτικού Σχολείου στην Ελλάδα.
Σήμερα λειτουργεί ως κινηματοθέατρο.
Αξίζει να δείτε στο Ναύπλιο τα παρακάτω αξιοθέατα:
Το Παλαμίδι, κάστρο της Ακροναυπλίας και το Μπούρτζι (τηλ. 2752028036)
Την Πύλη της Ξηράς του 1708
Την Εθνική Πινακοθήκη (2752026461)
Το Ναό του Αγίου Νικολάου στη πλατεία Φιλελλήνων κοντά στο λιμάνι
Το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και της Αγίας Σοφίας στο Ψαρομαχαλά
Το εκκληδάκι των Αγίων Πάντων της Β’ Ενετοκρατίας
Το Ναό της Αγίας Ευαγγελίστριας
Το Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου του 15ου αιώνα
Το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου
Τα μουσεία του Ναυπλίου (αρχαιολογικό – τηλ. 2752027502)
Τον Λέων των Βαυαρών κοντά στο συνοικισμό της Πρόνοιας
Το πάρκο Κολοκοτρώνη και το μνημείο του μεγαλύτερου Στρατηγού της νεότερης Ιστορίας, δημιούργημα του Λαζάρου Σωχού και το μεγάλο πάρκο ΟΣΕ
Το μοναδικό μουσείο και εργαστήριο κομπολογιού που λειτουργεί από το 1998
14. Τη πλατεία των τριών Ναυάρχων που βρίσκονται το ταφικό μνημείο του Δημ. Υψηλάντη και το κτήριο του πρώτου Ελληνικού Γυμνασίου
15. Τη παραλία του Καραθώνα και της Αρβανιτιάς

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.